Möte 2022-06-15
-
Utbildningsnämnden sammanträder på plats i kommunhuset i Ånge.
Sammanträdet genomförs med en informationsdel med föredragning av ärendena först, följt av en beslutsdel.
Ordförande informerar även om rådande rutiner och regler kring anmälan av jäv och intressekonflikt.
-
Vid varje sammanträde lämnar förvaltningen en ekonomisk rapport. Om eventuella avvikelser i prognosen jämfört med budget som nämnden inte kan hantera genom åtgärder inom tilldelad ram skickas ärendet vidare till kommunstyrelsen.
Varje tertial görs uppföljning av ekonomi, mål och den interna kontrollen som skickats till kommunfullmäktige.
Bilagor
-
154kb Ladda ner dokument
-
-
Aktuell information från utbildningsnämndens verksamhet.
-
Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet i skola och förskola.
Enligt årsklockan:
- Frånvarostatistik
- Preliminär redovisning av behörighet till gymnasieskolan.
- Preliminär frånvarostatistik för årskurs 6-9 och för gymnasieskolan för vårterminen
- Incidenter, nytt digitalt uppföljningssystem
-
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har redovisat en skolanalys som hösten 2021 beslutades att genomföras som ett resultat av det låga antalet behöriga elever till gymnasiet. Analysen slutfördes under tidiga våren 2022.
SKR har granskat och analyserat till exempel protokoll från utbildningsnämnden, tidigare utredningar från Skolinspektionen och KPMG, betygsresultat, siffror på vårdnadshavare med studiebakgrund, socioekonomiska utmaningar, trygghetsundersökningar och dokument som används inom utbildningsverksamheterna. SKR har även intervjuat lärare, politiker, fackliga, förvaltning och skolledning.
De som blev intervjuade bjöds in för en genomgång och workshop den 2 juni. Totalt 37 personer deltog. SKR redovisade sådant som Ånge kommun gör bra (styrkor), men rekommenderade även sådant som vi bör ta tag i (utvecklingsområden).
Bilagor
-
127kb Ladda ner dokument
-
562kb Ladda ner dokument
-
-
Motionären önskar
- att införa teckenspråk som tillvalsämne i grundskolan.
Bilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
336kb Ladda ner dokument
-
Socialförvaltningen behöver säkerställa rekryteringsbehov av välutbildad omvårdnadspersonal och föreslår i samarbete med utbildningsförvaltningen/Bobergsgymnasiet följande modell:
- Socialförvaltningen kommer att erbjuda studenter med gymnasieexamen i vård- och omsorgsprogrammet, som tar examen från vårterminen 2026 en tillsvidareanställning, med provanställning.
- Bobergsgymnasiet utlovar utbildning, teoretiskt och praktiskt för körkort personbil (B) under studietiden vid vård- och omsorgsprogrammet.
-
Läsåret 21/22 har varit intensivt och flertalet satsningar har genomförts och även gett resultat, framförallt i betygsresultat för årets åk.9. Läsåret avslutades även med SKR:s skolanalys och en uppmaning från en enad utbildningsnämnd. Där var signalen tydlig: ”Vi ger därmed förvaltningen och skolorna en större möjlighet ekonomiskt för att kunna genomföra alla flexibla, men kloka satsningar de kan fram till höstens intag, för att sista veckorna fram till sommaren, men även under lovskolan nå behörighet till gymnasiet”.
I kommande årskurs 9 (Minervaskolan och Fränstaskolan) finns redan nu ett antal elever som riskerar att inte nå kunskapskraven och där särskilt stöd krävs. Skolornas önskan är att fortsätta kunna använda nuvarande organisation även under hösten, där t.ex. speciallärarna genom SPU-team fortsätter hantera specialundervisningen och på så sätt kan hjälpa fler elever att nå längre.
Sedan 1 juli 2019 gäller bestämmelser i skollagen om garanti för tidiga stödinsatser. Skolorna Ånge kommun har arbetat fram en screeningplan för åk f - 6 där de obligatoriska kartläggnings- och bedömningsstöden finns med samt några övriga kartläggningsmaterial för att säkerhetsställa att vi ser alla elever och deras styrkor och svagheter. Alla elever ska genomföra de obligatoriska kartläggnings- och bedömningsstöden, delar i dessa genomförs enskilt med varje elev. Detta kräver tid för att de ska kunna genomföras på ett bra sätt. Efter kartläggningarna görs en bedömning i samråd med elevens mentor och speciallärare. Så fort man befarar att en elev inte kommer att nå kommande eller aktuella kunskapskrav ska extra anpassningar och/eller särskilt stöd sättas in skyndsamt.
Högstadiet vill kunna ”skräddarsy” studieplaner där man t.ex. genom anpassad studiegång erbjuder större möjligheter till en gymnasiebehörighet. Då en anpassad studiegång beslutas ska det vara klart vem som gör vad och när. SPU-teamet, lärarna och resurspersoner har en avgörande roll i detta arbete.
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden gör en uppföljning av beslut som nämnden tagit.
Ärenden som bedöms angelägna att följa upp rapporteras av ansvarig handläggare i nämnden.
Nämndens beredning beslutar att följa upp ärendet Handlingsplan för huvudmannaskap och måluppfyllelse i grundskolan (utb 21/40), se ärende 8, "Fortsatta satsningar för högstadiet 2022/23"
-
Rapport från ledamöter och ersättare.
-
Ledamöter och ersättare ställer frågor om utbildningsnämndens verksamhet.
-
Inkomna handlingar delges nämnden.
Bilagor
-
618kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
562kb Ladda ner dokument
-
-
Beslut fattade enligt utbildningsnämndens delegationsordning redovisas.
Bilagor
-
322kb Ladda ner dokument
-
317kb Ladda ner dokument
-
320kb Ladda ner dokument
-