Möte 2024-03-25
-
Ordförande ställer frågan om någon närvarande ska lämna jäv eller intressekonflikt under mötet.
Kommunstyrelsen och övriga nämnder har som rutin att inleda samtliga möten med en kontrollfråga om jäv inför mötet.
Jäv enligt Kommunallagen 24 - 26 §:
En förtroendevald eller en anställd som är jävig i ett ärende hos en nämnd får inte delta eller närvara vid handläggningen av ärendet, men får vidta åtgärder som inte någon annan kan vidta utan att det blir förseningar.
Som förtroendevald eller anställd hos kommunen eller landstinget är jag jävig om:
• saken angår mig själv eller min make, sambo, förälder, barn eller syskon eller någon annan närstående eller om ärendets utgång kan väntas medföra synnerlig nytta eller skada för mig själv eller någon närstående,
• jag eller någon närstående är ställföreträdare för den som saken angår eller för någon som kan vänta synnerlig nytta eller skada av ärendets utgång,
• ärendet rör tillsyn över sådan kommunal verksamhet som jag själv är knuten till,
• Jag har fört talan som ombud eller mot ersättning hjälpt någon i saken, eller
• det i övrigt finns någon särskild omständighet som är ägnad att rubba förtroendet till min opartiskhet i ärendet.
Om jag känner till något som kan antas göra att jag är jävig, ska jag självmant ge det till känna.
Den som jävet gäller får delta i prövningen av jävsfrågan endast om nämnden inte är beslutför utan hen och någon annan inte kan tillkallas utan förseningar. -
Redovisning av aktuell information:
- Ändring av partinamn
- Rådata röstberättigade
- Förfrågningar om utläggningar av valsedlar
- Utbildning för röstmottagare
-
Valnämnden avser köpa surfplattor för att stärka det demokratiska arbetet.
-
4
Arvode röstmottagare vallokaler, röstmottagare röstningslokaler och ambulerande röstmottagare val till Europaparlamentet 2024-06-09
Valnämnden ska besluta om arvodet för röstmottagarna i vallokaler, röstmottagarna i röstningslokaler och ambulerande röstmottagare.
-
104kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
47kb Ladda ner dokument
-
940kb Ladda ner dokument
-
-
Röstmottagare ska väljas för 2024. Innan rekryteringen av röstmottagare påbörjas är det lämpligt att valnämnden fattar beslut om principer och regler som ska gälla vid rekryteringen.
En gräns som vallagskommittén anser vara befogad är att en person som kandiderar på lista inte ska vara röstmottagare. Valmyndigheten bedömer att den som kandiderar på en lista inte bör arbeta som röstmottagare eller vid rösträkning räkna eller på annat sätt hantera rösterna i det val kandidaturen avser
-
Det måste alltid finnas minst två röstmottagare i lokalen. Rekryteringen av röstmottagare kan kräva olika insatser och kan vara olika krävande beroende av kommunens storlek och lokala förutsättningar.
-
102kb Ladda ner dokument
-
-
Vallokalerna ska som huvudregel vara öppna mellan klockan 08:00-21:00. Valnämnden får i undantagsfall begränsa tiderna om väljarna i ett valdistrikt ändå bedöms få tillräckligt goda möjligheter att rösta. Vallagen innehåller vissa minimikrav på öppethållande i vallokal, klockan 09:00-13:00 samt klockan 17:00-21:00.
Valnämnden ska samråda med länsstyrelsen om valnämnden tänker begränsa öppethållande i en vallokal (4 kap. 21 § vallagen). Alla samråd med länsstyrelsen ska ske skriftligen. Valnämnden ska vid samrådet kunna motivera varför väljarna ändå får tillräckligt goda möjligheter att rösta trots begränsningen.
-
133kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
107kb Ladda ner dokument
-
-
Den som inte kan rösta i vallokal på valdagen kan rösta i förtid i en röstningslokal. Det går att förtidsrösta i vilken röstningslokal som helst i hela landet. Det är kommunen som bestämmer vilka lokaler som ska ha förtidsröstning. I alla kommuner ska det finnas minst en röstningslokal öppen varje dag som förtidsröstning kan ske.
Förtidsröstningen startar 18 dagar före valdagen, den 9 juni vid Europaparlamentsvalet och pågår till och med valdagen.
-
107kb Ladda ner dokument
-
-
Om en person anser sig felaktigt utesluten ur röstlängden eller tycker att uppgifterna på röstkortet inte stämmer kan personen begära rättelse i röstlängden hos länsstyrelsen. Denna begäran ska ha kommit in till länsstyrelsen senast 12 dagar före valdagen. Om rättelsen inte hinner registreras i valsystemet innan röstlängden trycks, måste länsstyrelsens beslut föras in i den tryckta röstlängden av valnämnden. Detta ska ske före valdagen eller senast på valdagens morgon. Länsstyrelsen skickar en kopia av sitt beslut till valnämnden. Valnämnden kan delegera till en tjänsteperson att göra rättelse i röstlängden, men får inte överlåta åt röstmottagarna att göra rättelserna själv.
-
86kb Ladda ner dokument
-